agrotehnika

ponedjeljak, 21.11.2011.

Čudotvorni AG LEADER ne pravi greške i štedi novce



AG LEADER KOJU U HRVATSKOJ DISTRIBUIRA FINDRI D.O.O. SAVRŠENSTVO JE PRECIZNE POLJOPRIVREDE
Čudotvorni AG LEADER ne pravi greške i štedi novce
Iako to izgleda malo pretenciozno, ali taj sistem omogućava nevjerojantu preciznost. Radi se o dva do četiri centimetra. ParaDyme antena čuda radi. Održava razmak između staza, na uvratinama, prilikom krivudanja

Jednostavnim riječnikom rečeno Ag leader je kompjutor koji vozi i radi umjesto nas. Kao da primjerice vozite automobil i koji sam zna na kojem semaforu treba stati, kada dodati brzinu, kada oduzeti i ako pokušavate skreniti gdje ne treba taj vas kompjutor zaustavi. Ili recimo da hoćete otići u tuđu njivu a traktor vam se zaustavi. Željko i Zlatko Findri nama svima inače mnogo poznatiji kao zastupnici prskalica i atomizera Hardy i razbacivača gnojiva Bogballe u posljednje vrijeme lansiraju za nas potpuno novu tehnologiju precizne poljoprivrede. Na parcelama Belja d.d. prezentirali su rad razbacivača gnojiva Bogballe s upravljanjem sisteom Ag Leader. Kako to izgleda u praksi? Bogbale razbacivač u određnim mikrozonama aplcira točno određenu količinu hranjiva prema plodnosti tla koje je vidljivo u računalu uz pomoć satelita. On prepoznaje i kvalitetu tla i količinu hranjiva na pojedinim dijelovima parcele. Još u vrijeme žetve kombajn napravi s Ag Leaderom analizu prinosa na pojedinim dijelovima parcele. Napravi tablicu prinosa. Međutim, precizna poljoprivreda je uspješna i ako se napravi analiza tla. Na osnovi svih tih podakata koje imamo izradi se karta gnojidbe i plodnosti tla. Taj GPS u stvarnosti je višestruko savršeniji od onih koje koristimo u automobilskom prometu. Taj GPS onda prilikom rada točno zna na kojem dijelu njive može i mora koliko pognojiti. Na osnovu toga raspodjeljivač gnojiva radi izuzetno precizno. Prilokom proljetne prihrane preporučljivo je ugraditi senzor na sam traktor koji prepoznaje u dijelu spektra koje nije vidljivo ljudskim okom, a on čak razlikuje i boju pšenice. Razlikuje svijetliju i tamniju boju zelene pšenice. Nijanse čak prepoznaje i daje na stroju koji tada manje ili više prihranjuje.
Bilo je vrlo zanimljivo pogledati kako se na računalu rad prati iz same kancelarije. Traktor, u ovom slučaju marke Fendt, bio je parkiran ispred predavaonice. Na ekranu smo vidjeli ga ispred zgrade. No, isto tako čim je krenuo pratili smo ga cijelim putem dok nije došao do njive. Pratili smo i koliko goriva troši, koliko ulja, vidjeli smo kojom se brzinom kreće, kolika je trenutna potrošnja, kolika prosječna. I dok radi sve smo vidjeli i koliko troši gnojiva, koliko razbucuje. Na karti, na ekranu, vidljivo je označeno različitim bojama, određena kvalitet tla.
S već prije spominjanim senzorom može se auomatizirati i rad prskalice sa zaštitnim sredstvima. Točno odredi visinu udaljenosti od tla, ili same biljke. No, odredi i koji dio grane prskalice prska ili ne. Primjerice ako prilikom zaobilaska ili skretanja grana prskalice prelazi preko dijela gdje je već prošla, GPS to prepoznaje i isključiti će taj segment. I nastaviti će isti segment, ili cijela grana ako treba, raditi kada ponovno dođu iznad biljki koje nisu prskane. Ti su senzori posbeno iskoristivi na neravnim tlima, prskanju na uvratinama.
Kako se u biti upravlja traktorom. Uz pomoć dvije vrste upravljačkih sistema. Para Dyme antena je s hidrauičkim upravljanjem traktora tu je i nanapredniji automatski upravljački sustav Ag leadera. On ima patentirani model s dvije antene. Iako to izgleda malo pretenciozno, ali taj sistem omogućava nevjerojantu preciznost. Radi se o dva do četiri centimetra. ParaDyme antena čuda radi. Održava razmak između staza, na uvratinama, prilikom krivudanja, kao što je primjerice obilaženje stupa na parceli kao što je bio primjer na prezentaciji. Obiiđeš stup, a onda prilikom drugog prolaza istom udaljenosti pravi luk kakav je traktor s Bogballeom pravio i tik oko stupa. I tako će raditi stalno. Ako pak ne obiđe drugi puta u tom luku nego nastavi ići ravno GPS reagira tako da na tom dijelu smanji aplikaciju i nastavi kada prođe taj dio. Tako može dalje ići stalno ravno. Taj sustav to sve radi na hidrauličkom upravljanju. Uz sve to ide Edge ili Integra monitor za tehničku podršku u polju. Međutim, imamo i OnTrack sustav. On se montira na upravljač samog traktora. Može se koristiti i kod ručnog i kod hidrauličnog upravljanja. Kod OnTrack sustava preciznost je također odlična. Nekih 25 do 30 cm od prolaza do prolaza.
Mnogi misle da je ovakav sistem samo za velike poljoprivrednike, ili kombinate. No, i oni koji rade 100, 200 hektara mogu imati velike uštede u vremenu, ali i u novcu kod primjene ovakvih sistema preciznog ratarenja. Prema riječima Findrijevih na jednoj farmi s nešto više od 1000 hektara došlo je do ogromnih ušteda. Naime, čak nekih 200 hektara se višestruko gubilo u prekrivanju i dvostrukoj obradi. Evo nekoliko primjera. Preciznim ratarenjem štedi se i do 150 kuna po jednom hektaru. Zatim, na jednoj farmi veličine 440 ha s upotrebom N senzora za varijabilnu aplikaciju dušičnog gnojiva, prinosi su se pšenice i uljane repice povećali za 5 posto. Na tim pvoršinama je to lijepa zarada. Odno godišnje se zaradi više od 40 tisuća kuna samo na tom segmentu. Međutim, kako je rekao Findri, i kvaliteta uroda je bila bolja pa je tu bila i dodatna zarada.
Ag Leader je osnovana u USA, u državi Iowa. Inače tu državu uz velika jezera na sjeveru Amerike i zovu more kukuruza. Nepregledna polja kukuruza imali su potrebu za preciznom poljoprivredom, ne bi li baš upravo to bila velika ušteda u novcu. Na stotinama tisuća hektara velika je zarada kada se izbjegnu preklapanja.



VUČENI BOGBALLE RASPODJELJIVAČ GNOJIVA

L2 vučeni raspodjeljivač
Maksimalni kapacitet: max. 2000 kg
Razmak kotača: 160-220 cm
Masa: min. 210 kg
Kotači: 400x15,5
Lopatice: za miješano gnojivo (12-24 m) + lopatice za ureu
L2 vučeni raspodjeljivač daje mogućnost da i mali traktori koriste u radu velike raspodjeljivače.
S promjenjivom širinom kotača dobiva se široka mogućnost prihrane različitih biljaka.
Modul vučenog raspodjeljivača može se koristiti i za model L2 plus.

M2 vučeni raspodjeljivač
Volumen: max. 3500 kg
Razmak kotača: 160-220 cm
Masa: min. 210 kg
Kotači: 400x15,5
Lopatice: za miješano gnojivo (12-24 m) + lopatice za ureu
M2 vučeni raspodjeljivač nudi mogućnost da i mali traktori koriste velike raspodjeljivače. S promjenjivom širinom kotača postoji mogućnost korištenja raspodjeljivača za različite kulture.
Modul vučenog raspodjeljivača može se koristiti i za modele M2W plus, M2 plus, M2W base i M2 base.

M3 vučeni raspodjeljivač
Volumen: max. 5.425 kg
Razmak kotača: 180-210 cm
Masa: cca 630 kg
Kotači: 400/20x22,5
Lopatice: za miješano gnojivo (12-24 m) + lopatice za ureu
M3 vučeni raspodjeljivač nudi mogućnost da i mali traktori koriste u radu velike raspodjeljivače.
S promjenjivom širinom tragova kotača dobiva se široka mogućnost prihrane različitih biljaka.
Modul vučenog raspodjeljivača može se koristiti i za modele M3W plus i M3 plus.

FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI NA LINKUFOTOGALERIJA - AG LEADER U BARANJI


- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #